navid
divar_logo

سید حمید صدر لاهیجانی با نام هنری "نوید متولد ۱۶ آبان ۱۳۷۰ ، زاده و ساکن خیابان سهروردی تهران یکی از خالقین رپ ایران می باشد که در ادامه به چکیده ای از زندگی حرفه ای او سیر دازیم.

" کارگاه خشت پزی"

میتوان گفت شروع فعالیت هنری نوید از همان دوران نوجوانی با نویسندگی غیر حرفه ای در مجله طنز کودکان و بعدها با نوشتن در بلاگ شخصی آغاز شد اوایل سال ۱۳۸۵ او که آن روزها با نام مستعار "ناشناس" فعالیت میکرد به همراه پنج هنرمند تازه کار دیگر گروهی تحت عنوان پروتسترز" (معترضین) را تشکیل دادند در همان ابتدا دو نفر از اعضاء گروه را ترک کردند و معترضین کار خود را با چهار عضو ادامه داد به غیر از نوید تنها عضو دیگر پروتسترز که این مسیر را ادامه داد، "كابوس" بود.

کمی قبل تر از تشکیل پروتسترز وی در استدیوی آقای راد به عنوان ناظر ضبط مشغول فعالیت بود ماحصل تلاش های نوید پرشوق و شور اما کم تجربه با گروه چهار نفره ،خود روند یک ساله ای برای تولید مجموعه ی دخمه های شهر بود. این آلبوم شامل پانزده آهنگ بود که آهنگسازی آن بر عهده نوید و درگنگستا بود و اینترو این آلبوم شامل گفتگویی توسط رضا پیشرو و نوید جهت معرفی بود پیمان یارا ،کابوس پیت ،بوی شایان و چند تن دیگر در دخمه"های شهر همکاری داشتند. این مجموعه هیچ گاه به صورت عمومی پخش نشد و تنها در قالب ۴۰۰ نسخه ی فیزیکی فروخته شد. سال ۱۳۹۸ تک آهنگی از این آلبوم قدیمی با عنوان " مرگ "ستاره" با آهنگسازی نوید از طریق صفحه ساند کلاد و وبسایت شخصی اش به جهت لمس فضای آلبوم منتشر شد. دخمه های شهر هرچند پروژه موفقیت آمیزی نبود و باعث منحل شدن پروتسترز شد اما برای نوید جوان که ابتدای راه رپ قرار داشت تجربهای کارآمد بود اواخر دهه هشتاد نوید در بلاگ ریسان به عنوان نویسنده رسمی و مدت کوتاهی به عنوان مجری و برنامه ساز اصلی پادکستی به نام " تیریبون" برای شناخت بهتر موسیقی زیرزمینی فعالیت کرد. همچنین او طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۰ تک آهنگهای متعددی نظير "تركيب جديد" ، "تيغو" نکش"، ورق" برگشت"، "آقای بادکنک"، "حواستو جمع كن". همه چی خوبه"، "من و تو"، "لبخند" و "آروم" را تولید و منتشر کرد.

"خشتی بر دیوار"

از روزهای آغازین فعالیت حرفه اش نوید شیفته ی فعالیتهای تشکل دیوار بود. سرانجام حوالی سال ۱۳۹۰، به لطف رابطه اش با رپکن قدیمی و کارکشته ای به نام "بنیامین زمینهی آشناییاش با احسان ضیا ملقب به (آتور مهیا شد و این هنرمند چندی بعد به عضویت رسمی شکل دیوار در آمد.

آخرين اثر انفرادي او قطعه آروم بود که در بخش پایانی این اثر نوید آلبوم "خشت" را به مخاطبان میداد.

پروژمی خشت حاصل آهنگسازی "أنور"، "مضراب" و نوید بود که در آذر ماه سال ۱۳۸۹ آغاز و پس از طی روند یک ساله تولید در آذرماه سال ۱۳۹۰ به تهیه کنندگی دیوار منتشر شد خشت در دورهای متولد شد که معیار سنجش مهارت رپکنها استفاده از تمپوی نند سواستفاده ی نابجا از آرایه های ادبی و قافیه بازیهای بیهوده بود نوید برخلاف تقاضای عرف، مجموعه ای با محتوای با ارزش و بیانی آهسته آفرید یکی از عناصر به کار رفته در مجموعه "خشت" فضاسازیهای آشنا با گوش مخاطبان و بهرهگیری از سازهای اصیل ایرانی در برخی از قطعات بود از نظر محتوایی نیز در این مجموعه به موضوعاتی نظیر تصوف مهاجرت هنرمندان ،جنگ تعیین مرز میان هنرمندها و هنرمند نماها و معضلات اجتماعی پرداخته شد.

در سال ۱۳۹۱ آلبومی تحت عنوان "مزمن" از عضو جدیدالورود تشکل ،دیوار "رض" منتشر شد قطعات "تهران" ، " درو نبند" و "کوزه گر از این مجموعه جزو اولین همکاریهای نوید و رض بود وی در آهنگسازی معدودی از قطعات و صدابرداری و تولید کل مجموعه شرکت داشت و پس از این مجموعه جایگاه خود را به عنوان صدا بردار و استدیوی خصوصی دیوار تثبیت کرد.

"(یک) پرواز دوباره پروانه"

در زندگی تمام انسانها لحظاتی وجود دارد که سبب پیله کردن آنها برای دگردیسی میشود نوید نیز از این قاعده مستثنا نبود. بعد از مجموعه خشت موج شدید انتقادات مصادف با فصل سختی از زندگی شخصی اش بر وی وارد شد. پس از گذار از تلخی این دوره، سرانجام در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۲ قطعه "پروانه" با همکاری" رض و تهیه کنندگی دیوار منتشر شد که روایت کنندهی گذر از دوران پیله کردن و تولدی دوباره بود.

مجموعه ی بعدی نوید در گیرودار دوران افسردگی اش روندی فرسایشی و طولانی را طی کرد و در نهایت آبان ماه سال ۱۳۹۴ منتشر شد مجموعهی یک" حاصل تلاش تمامی اعضای دیوار بود. آهنگسازی این مجموعه بر عهده ی آتور، مضراب و نوید بود. همچنین پیمان یارا پس از بازگشتش به رپفارسی در نقش آهنگساز مهمان این مجموعه ایفای نقش کرد. دیوار به رسم پیش قدم بودنش در بسیاری از جریانات هیپهاپ ،ایران راهی نو برای حمایت از آثار را پیشنهاد داد که پس از موفقیتش در آلبوم یک، توسط دیگر رپکنهای ایرانی به کرات استفاده شد. نوید برای این مجموعه قطعات متعددی ساخت که در نهایت هشت قطعه منتشر شد بامداد و رض نیز به عنوان رپکنهای مهمان در این مجموعه حضور داشتند.

برخلاف تقاضای آن دور می مخاطبان رپ ایران که رپ را صرفاً با ریتم تندش میشناختند نوید مجموعه یک را نیز مانند خشت با بیان آهسته اجرا کرد اما این بار بر خلاف خشت توانسته بود فرم پخته تری ارائه و جایگاهش را در رپ ایران تثبیت کند. فرمی که پس از یک به آرامی پخت تر شد و آرام آرام او را از یک هنرمند دنباله رو به یک هنرمند مولف تبدیل کرد. او بر خلاف عموم رپکنهای هم سبکش به رپ شرق آمریکا علاقه داشت المانهایی همچون انتخاب خلاقیت در فرم کارها، فلو و جریان آرام آهنگ و حفظ ریتم در قالبی متضاد از تند خوانی اشعار سنگین و عمیق قافیه بندیهای شکسته و نامعمول و شخصیتی معمولی با کاهش فاصله گزاری با مخاطب از مثالهای شباهت ریشه ی کارهای نوید با رپهایی بود که عموماً در شرق آمریکا تولید می.شد به دلیل ذائقهی تک بعدی مخاطبان رپ فارسی عموم هنرمندان این سبک به همان شیوه ی کلیشه ای و تکراری به خلق آثار خود میپرداختند و این موضوع به سختی کار نوید و اقلیت بودن در پیشبرد سبک و سیاقش می افزود.

"پرواز پروانه بر فراز پرده ها" #

در نیمه اول سال ۱۳۹۵ قطعه باغبون" با آهنگسازی "ماهور" و آتور همراه با شعر و کلام ،نوید در دسترس مخاطبان قرار گرفت. محوریت اصلی این ،قطعه باور قلبی برای دستیابی به اهداف بود در این قطعه وی به اجرای قسمتی از اشعار حافظ در قالب خودش پرداخت.

در بهمن ماه سال ۱۳۹۵ پادکست صوتی به مناسبت تولد ده سالگی دیوار با عنوان ده سال دیوار از طریق صفحه رسمی دیوار منتشر شد که شامل گپ و گفتی صمیمی از جانب احسان ضیا با سایر اعضای دیوار بود در پایان برنامه آهنگ "قزل آلا" با مضمون کلی دیوار پخش شد قزل آلا" زاییده همکاری قدیمی نوید و رض با آهنگسازی مضراب بود که در آن به پیشرو بودن دیوار در جریان رپ فارسی اشاره میکردند.

پس از آن او یکی از تولید کنندگان مجموعه ی شهروند نیز بود شهروند سومین مجموعهی ساخته شده توسط رض بود که با تهیه کنندگی دیوار در سال ۱۳۹۶ منتشر شد علاوه بر مشارکت در روند تولید نوید در سه اثر این مجموعه به عنوان رپکن مهمان همکاری داشت. در مورد کمپین جریان ساز مجموعه ی شهروند نوید مسئولیت تولید تیشرتهای این مجموعه را بر عهده گرفت که سبب شروع علاقه اش در حرفهی پوشاک شد.

نويد فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مدیریت کسب و کار از دانشگاه شهید بهشتی تابستان ۱۳۹۶ در کنار تولید محتوای موسیقی

شروع به فعالیت و کسب تجربه در زمینه طراحی و تولید پوشاک کرد و به همراه شریکی دیگر برند پوشاک "کر" را تاسیس کرد. گرایش نوید در کژ به مانند دیگر تولیدات هنری اش حفظ شد و با تلفیق آموخته های آکادمیک و ذوق هنری به جای تولید فست فودی لباس و نگاه صرفاً اقتصادی به ماجرا به متولد کردن هویت و تحقیق و توسعهی برندش پیش از عرضه ی آن پرداخت. به نوعی میتوان گفت ارجحیت کیفیت بر کمیت آثار در فعالیتهای نوید مشهود است و شاید یکی از دلایل اندک بودن آثار منتشر شده از او به نسبت سالهای فعالیتش وسواس شدید او و همکارانش در محتوا و فرم است.

این هنرمند آذر ماه سال ۱۳۹۶ به آفرینش اثری متفاوت و تجربه ای جدید با عنوان "عشق" در قالب مجله ای صوتی پرداخت. عشق حاصل ترکیب چندین قطعه ی ریمیکس شده و سه شعر بلند از او بود در اکثر آثار نوید نگاهی انسانگرایانه مشهود است پادکست عشق نیز به نوعی بلوغ نوید از جریانی بود که سرآغازش مجموعه ی خشت بود عشق حاصل نگاه آزاد از هرگونه قید و بند در سرودن شعر از دیدگاه وی بود این سه گانه با وجود نام کلیشه اش نگاه متفاوتش را به یک مفهوم مهم اما تحریف شده بازتاب میدهد این خط به وضوح در آثار وی قابل دنبال کردن است که انسان چه در جایگاه خوب و چه در جایگاه بد به عنوان اسکلت اصلی کارهایش قرار دارد همان محوریتی که در آثار شاملو نقش شده است حتی در آثاری مثل «بهم بگو» یا «دیروز امروز فردا» و یا حتی پردهها که مقوله ی اصلی نقد جامعه است باز هم دقیق شدن روی رفتار و شخصیت انسانها مشاهده میشود.

نوروز ۱۳۹۷ شروع فصلی جدید در کارنامهی کاری نوید بود که با ساختن قطعه پردهها آغاز شد پرده ها حاصل همکاری نوید و "فارسی" آهنگساز جدید تشکل دیوار بود که چند ماه پس از تولیدش به همراه یک تیزر کوتاه با فرمی هنری که در دنیای هیپ هاپ مرسوم ،نیست منتشر شد موضوع اصلی این قطعه تحریف ارزشهای انسانی جامعه است.

همچنین در مهر ماه ۱۳۹۷ وی به عنوان ریکن مهمان در مجموعه "۴۰۴" ساخته فرشاد" نیز همکاری داشت، قطعه "نشونی" بخشی از خط روایی این مجموعه بود.

در راستای پروژه اینسترومنتال رنگارنگ اثر احسان ضیا که هر قطعه یادآور خاطرات و برهه زمانی خاصی از زندگی شخصی آتور بود در مهر ماه ۱۳۹۷ قطعه ای با عنوان ونوش ۸۸" منتشر شد که نوید در آن به دکلمهی بیتی از شعر "رعرا" نیما یوشیج پرداخت ری را در افسانه های ایرانی بانویی است که سرسبزی و شادابی را به جنگلهای مازندران هدیه میدهد فضای وهم آلود این قطعه شخصی را تداعی میکند که در دنیای پر از تاریکی روزگار خود نوید روزهای سبز فردا را میدهد.

در اسفند ماه سال ۱۳۹۷ قطعه ای با ضرب آهنگ متفاوت و تازه در آثار ،نوید با الهام گرفتن از موسیقی شرقی، تحت عنوان "نون" با آهنگسازی فارسی و کلام او منتشر شد نون نیز مانند اکثر قریب به اتفاق آثار نوید نشان دهنده رشد فکری این هنرمند و کامل تر شدن دیدگاه او نسبت به مسائل بود او همان خط روایی که گاها در مجموعه خشت بخصوص در قطعه "هیپ هاپ اینجاست را داشت ادامه داد این بار با هدف قرار دادن بی هویت بودن افراد به اصطلاح منتقد. چندی پس از انتشار قطعه ،نون نماهنگ این اثر به عنوان دومین نماهنگ منتشر شده از نوید با کارگردانی "تداوم"، در فضای شهری تهران ساخته شد.

در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ این بار وی در تجربه ای کمی متفاوت از دیگر آثارش به عنوان همخوان در قطعه ای به نام " پرواز" به تهیه کنندگی تشکل "ارتش حضور پیدا کرد یکی از نتایجی که میتوان از همخوانی قطعه پرواز استنتاج کرد این است که، ریتم و جریان آهسته اجرای این هنرمند تنها محدود به رپ کردن او نیست و در بخش همخوان آثار نیز همچنان بر ریتم و شیوه ادای کلمات آهسته خود پافشاری میکند.

از دیگر همکاریهای نوید میتوان به قطعه پیر میشم با همکاری بامداد اشاره کرد علی "دهش در جایگاه آهنگساز و نوید و بامداد در جایگاه خواننده و شاعر در این اثر ایفای نقش کردند این بار نیز نوید مجری بخش همخوان این قطعه بود. محوریت اصلی همخوانی ،پیرمیشم اقلیت بودن این هنرمند در راهی است که در آن گام بر میدارد با جمع بندی سه قطعه ی نون و پرواز و

پیرمیشم میتوان علاقهی او را به حفظ همخوان در کلاسیکترین فرمش استنتاج کرد این به نوعی احترام قلبی نوید برای مخاطبان آثار هیپ هاپ ،است نه در کلام بلکه در بطن اثر همخوان از دید وی دقیقا جایی است که شنونده با وی همراه میشود و موسیقی را از تکلم وحدمی خواننده خارج میکند.

در تیرماه ۱۳۹۸ قطعه ای با عنوان یکی بود که میخوند را در قالب قسمت هفتم برنامه جریان مستقیم" منتشر کرد. این قطعه یکی از قطعات متعددی بود که وی برای مجموعه یک مهیا کرده بود اما منتشر نشده بود محوریت اصلی این اجرا، روایتگر تلفیقی از عشق هنر و تصوف در قاب نگاه یک هنرمند بود که در دنیای خویش جهانی تازه را خلق میکند و در عشق میمیرد تا بار دیگر متولد .شود شاهکار آهنگسازی این اثر با هنرمندی احسان ضیا شکل گرفت و کارگردانی تصویرش بر عهده تداوم بود.

تربیت چندین هنرمند حمایت و مکالمهی مداوم با دوستداران هنرش ایجاد زمینه همکاری بین هنرمندان، استقلال از تمامی جریانهای سیاسی و اقتصادی ،غیرهنری تولید آثاری در جهت تعالی رپفارسی و بر خلاف تقاضای بازار، مطالعه ی نظرات مخاطبان قرار گرفتن در جریان هنر معاصر مشاورهی مستمر به هنرمندان تازمکار در نهایت میتواند ارادت او را به جریان هیپ هاپ نشان دهد و معنای نامش بر سر در رپفارسی را منعکس کند.

او همچنان یکی از اعضای رسمی تشکل دیوار است و با ایده های جدیدی به فعالیت هنری خود ادامه میدهد